Calatoria testoaselor pe autostrazi marinetestoasa cu carapacea de piele

Testoasele cu carapacea de piele sunt reptile care respira aer, dar folosesc „autostrazi” de mare adanca pentru lungile si neasteptatele lor migratii.

Testoasele care cuibaresc pe plajele tropicale din Surinam, in nordul Americii de Sud, apar deseori langa coasta Scotiei, in drum spre Oceanul Arctic, aflat la o distanta de 6.960 km. Observatiile prin satelit au aratat ca ele migreaza regulat spre nord, in cautarea meduzelor. Testoasele urmeaza contururile canioanelor si ale muntilor subacvatici, fiecare dintre ele urmand aproape acelasi traseu.

Calatoriile lor insumeaza circa 60 km pe zi. Pe parcurs ele se scufunda des, uneori pana la 1.000 m adancime, tinandu-si respiratia si ramanand sub apa pana la 40 de minute. La aceste adancimi glaciale testoasele cu carapacea de piele reusesc sa-si mentina temperatura corpului – inclusiv cea musculara – cu cateva grade mai ridicata decat apa din jur.

Multe dintre povestile despre serpii de mare de pe coasta vestica a Scotiei ar putea izvori din relatari despre testoasele cu spinarea de piele, cele mai mari testoase marine, cu o lungime de peste 2 m.

(Sursa imaginii)

Comenteaza