Epopeea testoasei marine



Testoase verziTestoasele verzi fac lungi calatorii spre insulele izolate ca Galapagos pentru a-si depune ouale.

O populatie de testoase marine calatoreste pe distante mai mari de 2000 km, de la sursele de hrana ce se gasesc pe coasta braziliana, pana la insula Ascension, un punct minuscul din mijlocul Atlanticului.

Nu se stie de ce calatoresc testoasele atat de departe si cum de-si gasesc drumul, dar dupa ce sosesc la destinatie, pornesc intr-o alta calatorie grea, de data asta pe uscat.

In timpul noptii, fiecare femela se ridica pe valuri si ajunge pe plaja. Fara ajutorul apei, greutatea corpului ii apasa plamanii, ingreunandu-i respiratia. Ea se taraste cu mare greutate pana la varful plajei, unde nisipul are exact nivelul de umiditate potrivit pentru incubarea oualor, dar este in acelasi timp ferit de inundatiile dinspre mare.

Aici, folosindu-si inotatoarele, testoasa sapa o groapa pentru a-si face cuibul si depune un numar de aproximativ 140 de oua sferice. Umple apoi groapa, netezeste nisipul si se taraste inapoi in mare, dupa ce si-a facut datoria. Intregul proces dureaza circa doua ore si, din acel moment, ouale si testoasele care se dezvolta in interiorul lor sunt lasate in voia sortii.

Ouale sunt protejate de bunkerul lor subteran timp de noua pana la zece saptamani, dupa care puii ies simultan din oua, isi croiesc drum spre suprafata si pornesc spre mare.

Sursa: 1000 Wonders Of Nature – Reader’s Digest, 2001

Comenteaza