Evolutie singulara. De ce?lupta intre doua testoase uriase de Galapagos

De ce sunt animalele insulare atat de diferite de cele din alte parti ale lumii? Unul dintre motive este legat, dupa cum se vede la testoasele uriase de Galapagos, de hrana. Pe continent, testoasele trebuie sa concureze deseori cu mamiferele erbivore pentru hrana. Cand au sosit testoasele in Galapagos, acolo erau putine mamifere terestre si, deci, hrana le revenea in cea mai mare parte.

La inceput nu erau mari, dar in lipsa mamiferelor, s-a produs modificarea. Testoasele mai mari decat media au putut obtine mai multa hrana si au produs mai multi pui. Ele s-au tot marit, pana au ajuns la dimensiunile actuale. Nu se stie cum si cand au sosit.

Cea mai probabila explicatie este ca au plutit pe ocean dinspre continent pe copacii adusi pe mare de furtuni. Ca si alte reptile, pot trai fara hrana sau apa mai multe zile, ceea ce le-a ajutat probabil sa supravietuiasca. Candva s-au gasit testoase uriase si pe insule din Oceanul Indian, dar azi nu mai sunt decat cateva.

O alta curiozitate ar fi ca testoasele verzi de mare din Atlanticul ecuatorial calatoresc 2.200 km de la coasta braziliana pana la insula Ascension, ca sa se imperecheze.

testoasa verde de mare

(Sursele imaginilor: aici si aici)

Comenteaza